Byli jsme na mistrovství světa!

Ano, opravdu, několik našich závodníků se ve sváteční den 17.11. zúčastnilo 23. ročníku ve SMIKu, tedy Mistrovství světa v OB s migrujícími kontrolami.

Jedná se skorelauf vyšperkovaný tím, že kontroly se v lese pohybují. Závodníci kromě mapy dostanou k dispozici i jízdní řád, na kterém je uvedeno, na jaké pozici se daná kontrola v daný čas vyskytuje. Je tedy nutno kombinovat, přemýšlet….a kromě toho si hlídat i čas, protože časový limit 60 minut se nesmí překročit, pak jdou body zase neúprosně dolů! To se letos vymstilo Matějovi, Denče, Lukášovi a Michalovi.

Zde je pár slov od pořadatele: „Ze všech dosavadních mistrovských závodů ve SMIKu se ten letošní konal nejdále od Prahy, na největší mapě a v nejpestřejším prostoru. Na mapě Aldašín se nacházelo všechno – rovinatý čistý les, zvlněná pasáž s hustníky, jeden svah s terénními detaily a druhý s kameny a skalkami. Velká obora Aldašín uprostřed závodního prostoru pak postavila závodníky před rozhodnutí, zda celou oboru zvládnou oběhnout, nebo to raději nebudou riskovat. Pro dobrý výsledek se ukázalo jako nutné oběhnout oboru i v kategorii žen, všechny medailistky naběhaly přes 8,5 km v ne úplně rovinatém terénu. Závodníci s vysokými ambicemi měli na výběr ze dvou základních strategií, oběhnout oboru po směru hodinových ručiček nebo proti jejich směru. Varianta „proti směru“ pak vyžadovala ještě další větší rozhodnutí, a to kdy zamířit k hodně body ohodnoceným kontrolám v kamenitém svahu na západě blízko startu a cíle. Ženám se ale do těchto míst nakonec běhat nevyplatilo….“

Oplocená obora byla opravdu rozlehlá, mně se rozhodnutí ji oběhnout nevyplatilo, protože jsem pak už nestihla posbírat kontroly před cílem a jen tak tak jsem stihla doběhnout v limitu. Ti, co na to měli fyzičku, však z oběhnutí profitovali a ve svahu posbírali cenné bodíky. Kluci tak věsměs naběhali přes 8km, my pomalejší samozřejmě méně.

A jak se nám dařilo? Nejlépe Kájovi (17. místo a 32 bodů), Lukáš posbíral 24 bodů (měl 30, ale 6 se mu odečetlo za překročení limitu) a obsadil 67.místo, Honzík s 23 body byl 71., Pavel Š. s 19 body 91., Honza se 17b. 97. Venda posbíral 13 bodů a skončil 113., Matěj sice posbíral 17 bodů, ale 28 se mu odečetlo a skončil tedy na nule (záporné body se neuvádějí), podobně dopadl i Michal, kterému se od 15b. odečítalo 105 :-)) V dámské kategorii urvala Jája krásné 50. místo se 16b., Iva s 13 body skončila 82., Aneta s 11b. 93., Hanička s 10b. 99. Denča nasbírala krásných 18 bodů, ale 15 se jí odečetlo, takže nakonec se 3b. obsadila 128.místo.

Celkem odstartovalo rekordních 315 závodníků.

Více o této zajímavé akci se dočtete na http://www.safka.eu/smik/

jsou zde zveřejněné i zákresy postupů vítězů obou kategorií a několik fotek.


Uveřejněno

v

od

Značky: