Humniště 2018 – ke stavbě tratí

Klasiku stavím zpravidla na horní hranici směrných časů.
Letos jsem se na malíkovickém oblasťáku držel zpátky, chtěl jsem, aby to bylo přívětivější, než loňská tvrdá krátká trať.
Časy tedy byly spíš kratší, ale myslet a makat to chtělo.

1. fáze tratí byla na hřbetě nad startem a ve stráni. Chtělo to jít rozhodně a přesně, kdo měl jedničku dál a níž ve stráni, vyplatilo se popřemýšlet, zda neoběhnout po cestě.
Další fáze byla v bývalém vojenském areálu, asfaltky, budovy i jiné umělé objekty, změnily charakter terénu.
Pak se běželo buď na sever na další hřbet – tam je terén 3 minuty na kilák :-), nebo k jihu k hlubokému údolí, přes lehčí kontroly, ale i tady se dalo ulítnout. Na jihu se pak šlo přes údolí, byla volba, zda jeho západní výběžek oběhnout, nebo přeběhnout, bylo to srovnatelné.
Delší tratě měly ještě smyčku za silnicí, která prověřila hlavně rychlostní dovednosti, a pak se šlo na nejdelší postup.
Ten byl koncipován jako buď to oprat po silnici, nebo se promotat co nejšetrněji k vrstevnicím a porostům rovně. Asi záleželo, co kdo umí. Třeba v H45L vyhrál tento mezičas kladenský atlet Metod Fikes, který jasně využil silnici, ale ten je rychlostně jinde, než ostatní. Celkový vítěz Petr Baldrian, ale třeba i 7. Ivoš Novák šli rovně, Z asfaltu bylo ještě několik možností, kdy z něj uhnout – před statkem a střihnout předposlední a poslední údolí, nebo hned za statkem a střihnout poslední údolí, nebo až za posledním údolím. Celkově byl v H45L asfalt asi rychlejší.
H21L měli postup ještě delší a kontrolu měli od silnice dál, většinou se ale i tak obíhalo. 2. mezičas tu má Jan Procházka (celkově 3.), který šel rovně. Tady to vyšlo nastejno, postup se volil podle toho, co kdo chce, co zvládne.
Bohužel se nepodařilo realizovat probíhání tratí, abych měl přesnější údaje. V předposlední části závodu to chtělo udržet rvavost a přesnost, dalo se ulítnout, nebo zasekat v houští. V závěru záleželo, kdo má ještě kolik sil na vyfárání hrubého svahu s listím pod nohama.

Doporučuji mrknout na OB postupy a navolit si H21L, které je typické.
Škoda, že práce s OB postupy není v našich krajích moc populární, analýzy by byly zajímavější..


Uveřejněno

v

,

od

Značky: